De belangrijkste SEO aandachtspunten voor 2018

Weinig zaken zijn zo bewerkelijk als SEO. Google is constant in beweging en ook nu zijn er weer veel wijzigingen binnen Google die er voor zorgen dat we net even iets anders om moeten gaan met SEO.

De aloude Magento SEO aandachtspunten zijn wellicht bekend, maar ik noem de basispunten nog even voor de volledigheid; content, links, techniek, sitewide beveiligde verbinding, snelheid, social, mobiele weergave en popularity. Algemene termen die een wereld aan finetuning verdienen.

Voor de vindbaarheid van je webshop zul je extra rekening moeten houden met werkzaamheden die te maken hebben met recente wijzigingen in Google. Doe je dit niet dan zullen je posities vroeg of laat omlaag gaan.

SEO verandert elk jaar, 2018 is daarop geen uitzondering. In 2021 heb ik dit artikel nog eens bekeken en in hoofdlijnen klopt dit nog steeds, al moeten we weer verder de diepte in.

Door het analyseren van data en klikgedrag ben ik tot een aantal conclusies gekomen. Belangrijk voor hoge posities is;

  • Het aantal bezoekers die tijdens het bezoek aan je webshop ook nog eens lang blijven en een groot aantal pagina’s bekijkt.
  • Het gebruik van een omvangrijke tekst met “proof” woorden. Dit zijn woorden die je focus zoekwoorden verduidelijken en versterken.
  • Social signals, zoals shares en likes van Facebook, Twitter en Pinterest.
  • De mobiele weergave.

Bezoekers

Open deurIn Google Analytics en Search Console kun je zien hoeveel bezoekers je krijgt in je webshop. Ook kun je zien vanaf welke apparaten ze komen en welke pagina’s ze bekijken.

Nu is het van belang om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen. Geen bezoekers die meteen weer weg klikken of de back-button gebruiken, maar bezoekers die je verhaal lezen en daarbij ook nog eens je overige pagina’s bezoeken.

 

Verleid bezoekers tot het bekijken van meer pagina’s.

 

Goede geïnteresseerde bezoekers geven een positief signaal af aan zoekmachines. Ze vinden kennelijk wat ze zoeken, bij de door hen ingegeven zoekterm. Google beloont dit met hogere posities bij de zoekresultaten.

De browsertitle en de meta description kunnen je hier bij helpen. Door hierin tekst te gebruiken die echt relevant is voor de zoekterm en de pagina zullen klanten eerder op jouw URL klikken, en zullen ze langer blijven.

Verleid daarnaast de bezoeker tot het bekijken van meer pagina’s. Dit doe je met goed doordachte CTA’s (Call To Action). Het verleiden van je bezoeker om meer pagina’s te bezoeken en langer op je site te blijven werkt het beste met afbeeldingen. Een nette afbeelding met een tekst zoals “Klik hier voor meer…” is moeilijk te negeren.

Het bewijs van de aandacht opeisende werking van afbeeldingen zag je al (de open deur) voordat je dit stukje tekst gelezen had.

Teksten

Goede teksten zijn onmisbaar voor je posities in zoekmachines. Google wil de zoeker een pagina presenteren die het onderwerp uitvoerig behandelt en van alle kanten belicht. Dat is niet altijd gemakkelijk als je een enorm aantal productpagina’s hebt. Probeer in ieder geval uniek te zijn met teksten op categoriepagina’s of speciaal daarvoor ingerichte landingpages.

 

De tijd van zoekwoorden tellen is voorbij. Maak vooral gebruik van proof woorden.

 

In de regel is het aan te raden om tenminste 1500 woorden (niet te verwarren met tekens) te gebruiken. Hierbij geldt hoe meer woorden, des te hoger je pagina zal verschijnen in zoekmachines. Een groot aantal woorden verhoogt ook de kans op bezoekers die gebruik maken van long tail zoekwoorden. Test hier hoeveel woorden je pagina telt.

De tijd van zoekwoorden tellen is voorbij. De algoritme aanpassingen met de namen “Hummingbird” en “RankBrain” hebben tot gevolg dat de zoekmachine veel meer let op de context van je verhaal. Daarom is het van belang om proof woorden te gebruiken. Dat zijn toegevoegde woorden en synoniemen die de context van het verhaal verduidelijken waardoor Google begrijpt wat je bedoelt.

Hierdoor is het voor een zoeker mogelijk geworden op een pagina terecht te komen die niet het zoekwoord bevat waarnaar gezocht werd. Zoek je bijvoorbeeld naar “Kado voor meisjes” dan is het mogelijk om op een pagina te belanden met K3 spullen, terwijl de gezochte woorden niet voorkomen in het verhaal op de betreffende pagina. Google “weet” inmiddels dat K3 spullen vaak worden gebruikt als kado voor de doelgroep.

Google Plus (2021: niet meer van toepassing)

Met een Google account kun je een Google Plus bedrijfspagina maken. Dit is gratis. Met een goed ingerichte bedrijfspagina kun je je webshop, en zeker ook je “stenen” shop heel goed onder de aandacht brengen. Door een goed “over ons” verhaal en leuke posts kun je volgers aan je te binden. Ook kun je klanten actief benaderen met de vraag of ze je pagina willen volgen en een beoordeling willen achterlaten.

In de regel ben je beter zichtbaar in de zoekmachine met je bedrijfspagina als je veel volgers en beoordelingen hebt.

Een beoordeling laten schrijven kan heel gemakkelijk. Neem de URL van je Google bedrijfspagina en plak er achter “about?review=1”. Voor mijn bedrijf Netfort ziet dat er zo uit: https://plus.google.com/+NetfortNl/about?review=1 (en laat meteen een beoordeling achter :P).

Vermeld bij “Over” of “About” een of meerdere URL’s van je webshop. Dit zijn dofollow links die meewerken aan hogere posities in Google. Verwerk ook links naar de pagina’s van je webshop in je posts. Hierbij geldt hoe meer likes en shares, des te belangrijker de link wordt.

Google Plus is eigenlijk een spookstad. Het wordt ook wel eens vergeleken met een sportschool; iedereen is lid maar niemand gaat er naar toe. Toch blijkt steeds weer dat Google Plus een positief effect heeft op de zoekwoordposities van je Magento shop in de zoekresultaten (SERP’s) van Google. Daarom blijft het vooralsnog verstandig om dit mee te nemen in je SEO inspanningen.

Social Media

social media magentoActieve social media kanalen zijn het bewijs voor Google dat je up to date en actief bent. Leuke en/of informatieve (nieuws)berichten vergezeld van goeie afbeeldingen of video’s worden het meest gewaardeerd en gedeeld. Heb je hierin een link opgenomen naar je webshop dat wordt deze link waardevoller naarmate het bericht meer geliked en geshared wordt.

Denk als bedrijf “outside in”. Welke vragen zouden je (toekomstige) volgers kunnen hebben en wat is daarop jouw antwoord. Hou altijd rekening met het aspect “social”. Een loos bericht over een nieuwe bedrijfsauto wordt meestal niet gewaardeerd en zelfs als irritant ervaren. Deel niet al te zware of moeilijke omvangrijke berichten, hou het bij korte luchtige berichten waar je volgers echt iets aan hebben.

De mobiele weergave van je webshop

Een goede weergave van je shop op mobiele apparaten is een must. Het belang dat Google hieraan hecht is in 2015, 2016 en zelfs nog meer in 2017 toegenomen. Zorg er dus voor dat je bezoekers gemakkelijk hun weg vinden als ze gebruik maken van een telefoon of tablet.

Testen of jouw webshop mobiel vriendelijk is kan hier . Zijn er verbeterpunten? Neem dan gerust contact met me op.

Tonny Duiveman
Industrieweg 11
8263 AA Kampen
T. 038-3338838
E. tonny@netfort.nl

Zie ook SEO KampenSEO GenemuidenSEO Zwolle